Friday, January 3, 2014

..:: SONY XPERIA Z ( Purple Edition ) C6603 ::..

Assalamualaikum? Helllloooo all, heyyy...Lama sungguh rasanya tidak update ini blog... Biasa la kn, blog yg agak kurang mndapat sambutan..(#padahal_tak_pernah_ada_sambutan_pun_kn) HAHA...Maklumla kn, sejak da sambung belajar ni...Ase mcm 24 jam u x ckup jee kn..Ni pun terasa nk update, sbb bosan ni da sampai tahap yg melampau dah ni...

                   Hurmm, rasenye belum trlambat pun kn nk ucapkan HAPPY NEW YEAR 2014 to ALL BLOGGER2s DI DUNIA...haha :P Okaylah, tanpa membuang masa lagi mari kita terus ke Topic utama kita ini yee... :) Sebenarnye da lama da nk cube try pakai phone yang "HIGH SPEC" #sikit la ...drp phone2 yg biasa...So, survey punyer survey...Trminat pulak dekat design SONY Xperia.... :) (#klu_x_da_amek_LG G2_daa)...huhuhu :P

Jadi, Dapat lah Sony Menawan Hati ku untuk membeli sebuah peranti baru...(#x_de_la baru_sgt_pun...ada lagi baru...hehe.. :P ) Aku telah pun memilih SONY XPERIA Z..ini kerana peranti ini telah dapat memberikan ciri2 sperti yg aku kehendaki...hehe :P 

Okayy, mari kita buat short review sikit psl peranti Xperia Z ini... :)


Peranti Sony Xperia Z ini Dikuasakan oleh Snapdragon S4 Pro Quad Core 1.5Ghz...

Memiliki kapasiti 2 Gigabyte - RAM...

Memiliki Screen Sentuh 5inch dengan sokongan FULL HD 1080p...

Bateri yang mempunyai kapsiti sebesar 2330mh...

Camera Belakang mempunyai 13MP with Image Stabilization with High Dynamic Range (HDR)..

Camera Hadapan 2.1 MP with Image Stabilization with High Dynamic Range (HDR)...

Mempunyai Sokongan "Near Field Communication" (NFC)...

Juga Tidak Ketinggalan Sokongan 4G @ LTE...

Juga di sokong dengan Sony Bravia Engine 2 yang dapat memberi pengalaman seprti menonton filem di TV Bravia Sony... :)

Dijana oleh operation system - Android 4.1.2(Stock) tapi sekarang telah di update 4.2 dan penghujung bulan 12/2013 telah di release kan android bg version 4.3 dan COMING SOON maybe bulan Februari 2014 Android Version 4.4 Kitkat bakal di release bg pengguna Xperia Z.


Okayyy, yg terakhir sekali, peranti ini membolehkan ianya kalis air dan kalis debu #waterproof & dustproof...So, klu lepas ni, x de la alasan la x bole jawap call bila time hujan...hahaha :P 

Di sini juga menyarankan bg pengguna Xperia Z ini menggunakan Docking Station untuk peranti ini..Ini kerana bagi mngelak perasaan annoying apabila ingin mengecas peranti tersebut...Bukan saja annoying tapi bg mengelakkan Flap Cover Getah tu drp tercabut apabila kesan buka dan tutup yg selalu...Ini kerana semua port mengecas, headphone,slot memori...SEMUANYA DI TUTUP....bg mngelakkan air memasuki ruangan tersebut... :) 

Next,adalah gambar Sony Xperia Z C6603 :)

..:: Xperia Z with Charging Dock ::.. 




..:: Design Package Yang Agak Menarik Perhatian ::..














Software yang khas di buat untuk processor jenis Snapdragon iaitu BatteryGuru yang dapat banyak membantu dalam proses penjimatan penggunaan bateri yg di bantu juga oleh Program STAMINA drp pihak Sony sendiri... :)








Oleh yang demikian maka berakhir lah perkongsian ini... Dan selama 1 bulan mnggunakan peranti ini...Boleh dikatakan agak OHSEEMM sgt dgn feature2s yang sgt mnggagumkan... :) Thumbs Up SONY... :)

Terima Kasih kepada yg sudi membaca blog yg x seberapa ini... :) Terima Kasih Daun Keladi..Semoga Kita Berjumpa Lagy... Bye... :) Assalamualaikum.. :) #felling2014

Monday, December 17, 2012

Windows Mobile 6.1 (HTC HD2) to Android 4.1 Ice Cream Sandwich (HTC HD2)

Assalamualaikum? Hye, allz bloggerz... After long moment to me not UPDATE this blog with new entry..This I want to update long enough..I hope so lah~ haha :P

Jd post ini adalah post entry yg pertama d buat selepas exam STPM.. :) So firstly, happy greeting again..
:) Hurm..lama jgk kn x update blog..Maklum la, bz sesaje..hehe :P #bz la sgt kn.. -__-'

So, lpas je exam stpm brakhir..aku pun trus mngmbil kputusan ntuk mngmbil lesen kereta..So, sabtu lepas...aku telah pun mngmbil test brkomputer dan alhamdullillah..Aku PASS.. 1st Attemp je k.. Rasenye mmg x prlu pun nk bgga sgt pun...Tp d sbbkn dlm family aku ni..Sorg pun x penah fail dlm compu. test..tu psl la mcm xcited smcm je..haha..Anyway, lupakn seketika bab tu..We back to the title... :)

Btw, td baru aku blek dari KLCC with my father and brother..We go to the maxis centre and I make a new plan..which supplementary line with my father line..So, starting today..I was a postpaid user..Chill yaa.. :D #tggu je la ujung bulan...haha -__-'

Firstly, pernah dgr x one device with certain operat. system with factory made...We change with a new operating system.. Example : NOKIA 5800 with OS Symbian S60 have done converted with Symbian Anna or Bella (Operating System)...So, with a new OS..we can do more xtras application and more a new stuff like never before.. :)

Before of that, my first attempt was with Nokia 5800 Xpressmusic tp x buat la entry..sbb x de mase..hehe :P

So, for now.. I have already try for another device..and I have tried with HTC HD2 with originally Windows Mobile 6.1 (WM) Operating System and change to MOST POWERFULL and FAMOUS Operating System in the World..but not the same level with iOS.. The Operating system is Android 4.1 Ice Cream Sandwich (ICS)...For the Jelly Bean has already come out..But as ussual..the new things, still not stable yet..So, i choose ICS version because more than 95% was already stable and more bugs were already fixed.. :)

With Windows Mobile is more better than symbian but not as much as better than android..But for user friendly user interface (UI) I more recommend to use Symbian..Because its much easier to use and faster to understand which way to use it.. :)

So, firstly.. REMEMBER ALL RISK with UPGRADING your OS phone IS SELF RESPONSIBLE..And please precaution because the version of OS is CUSTOM VERSION...So, if you product still have warranty..You warranty will be void.. 8) #ayt mcm nk bg tutorial je...haha :P

Ini ada la sket pic2 serba sdikit dlm mnjayakn prtukaran system HTC HD2..

 
Seperti biasa mne2 device mahupun computer msti melalui proses 'flashing'.. Ect: BIOS Flash.. :)
 
 
 
Using eMAGLDR utility.. :)
 

 

 
Thanx For Hacked My Phone.. -__-' ^^
 
 



Erasing ALL PREVIEOUS DATA...


 
Copying file to the system on SD CARD
 



System reboot with animated screen.. :)



Finally, ANDROID I COME.. :D


 
Yeahh!
 
Okay, itu saje yg dpt aku kongsikn kpd korg smua... Namun, di igt kn OS baru ini masih belum lgy mnyokong spenuhnya seperti dari OEM version..Ada bnda yg msih blum dpt d gunakn sepenuhnya...#TAPI AKU PKI SUME APP. BOLE PKI..Market ke apa ke..sume okay je.. hurm.. haha :P
 
Anyway, thanx again to come and visiting my blog..walaupun x de la hebat mne pun..Beside, cara yg aku critakn tu pun..ntah2 korg lagy hebat dari aku..haha..
But aku akn jdkn ia sbg pengalaman..yg aku PASTI bkn sume org tahu akan dlm hal ini... :)
Jadi sesiape yg suka mlakukn prubahan..Anda bole la cuba.. ^^ Just Google it! :)
 
And last but not least..2 more weeks, I will going to Kolej Profesional MARA Beranang (KPMB) and I will take HND Software Development Course...And I think I will more busy and don't have time to update bolg..But..if I have time..I will update for sure.. :D
 
BTW, HAPPY HOLIDAY TO ALL YOU GUYS AND PLEASE ENJOY YOUR HOLIDAY!
 
Psst: My holiday seasons have ONLY 2 weeks more.. Oh Mannn.. -__-'
 
Gud Bye Allz and Assalamualaikum.. Take Care yaa.. :)








Sunday, September 16, 2012

Cahaya Mengerlapan | 2K

Assalamualaikum to all my fellow friend...and to who is new to know me...thanx...haha...mcm la ada org nk knal ngan aku..haha :P
First of all, apa yg aku nk critakn nih..x de kena mngena langsung dgn tajuk diatas....haha :P Errmm...sebenarnya mmg  x ada citer pun yg nk d ceritakan..tp tu lah...bila sampai masa tahap kebosanan memuncak...perkara di luar kotak selalu kita lakukan...haha...

So, apa yg kita dh lepas? Puasa dh lepas....Raye pun dah lepas...STPM je blum lpas...But...2 more month to go.. Pejam celik...Pejam celik...dh nk STPM dh aku nih...tp tu lah...prsiapan je yg blum tntu siap ke blum...haha :) Tp insyaallah..dengan berkat my parent,my friends,my teachers...hrap2 doa mereka di trima lah~ tapi klu ada doa jee..x usaha pun x guna jgk...So, Usaha,Doa dan Tawakal... :)

So, recently...i always testing my vocal with singing...haha...but unfortunately my voice was out of range...hahaha...like frog call a rain...hahaha LOL.. :P But i keep that such as one way to release tension...apa yg aku tension sgt pun x tahu laa...hahaha :P

And sejak aku masuk form 6 nih...byk benda yg aku belajar...bkn saja belajar mngenai pelajaran...tapi belajar mngenai kehidupan...mngenai kemasyarakat... dan yang pling penting belajar tuk mngenali org...Bkn semua org yg kita sangkakan adalah seperti yang kita sangkakan... :)
Kerana itu lah manusia...dan manusia mempunyai perasaan,naluri dan tindak balas....tidak lupa juga kepada hasad dengki...kerana bnda2 ni lah yg akan mngawal diri kita jika di ikutkn hati...Sbb tu org kata...ikut hati mati..So, kena la buat prtimbangan secara logik...hehe...

Lastly, before late...aku nk mngucapkan kepada member2 seangakatan dgn aku...Selamat Mengharungi Cabaran Demi Cabaran untuk Menghadapi Cabaran yang gemilang iaitu STPM 2012...Semoga Berjaya...Xpecialy for ME* hehe :) Bye~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...